Octavia E. Butler

OCTAVIA E. BUTLER (1947-2006) var en banbrytande amerikansk författare.

Octavia E. Butler växte upp med sin mamma som arbetade som hembiträde i Pasadena i Kalifornien. Octavias pappa dog när hon var mycket ung, och som ensamt barn började hon underhålla sig själv genom att berätta historier. Under hela uppväxten, i ett segregerat samhälle, kom historierna att bli en tillflykt för den smärtsamt blyga – och för sin ålder onormalt långa – Octavia, som trots sin dyslexi läste hungrigt. Hon kom att studera på flera universitet och påbörjade sin författarkarriär på 1970-talet.

Ett förskott från en av Butlers tidiga böcker gav henne ekonomiska förutsättningar att resa österut, till Maryland, som är platsen för den roman hon ville skriva om en ung svart kvinna som reser tillbaka i tiden, till 1800-talets djupa söder. Efter att ha levt hela sitt liv i Kalifornien reste Butler med en långfärdsbuss över landet. Under en tre timmars väntan på en busshållplats skrev hon det första och sista kapitlet av vad som kom att bli hennes banbrytande mästerverk: Tidens länkar.

Hon var den första science fictionförfattaren som tilldelades ett MacArthur Fellowship och har dessutom dubbla Hugo och Nebula Awards. Tidens länkar (eng. Kindred) är hennes mest kända verk och ses idag som en modern klassiker. Boken publicerades första gången år 1979.

Författarfoto: Ching-Ming Cheung