Författare

Octavia E. Butler

OCTAVIA E. BUTLER (1947-2006) var en banbrytande amerikansk författare.

Hon var den första science fictionförfattaren som tilldelades ett MacArthur Fellowship och har dessutom dubbla Hugo och Nebula Awards. Tidens länkar (eng. Kindred) är hennes mest kända verk och ses idag som en modern klassiker. Boken publicerades första gången år 1979.

Emily St. John Mandel

EMILY ST. JOHN MANDEL är författare till fyra högt uppmärksammade romaner, däribland Station elva som vann Arthur C. Clarke Award år 2015.

Alla hennes tre tidigare – Last Night in Montreal, The Singer’s Gun och The Lola Quartet – var Indie Next Picks och The Singer’s Gun var 2014 års vinnare av Prix Mystère de la Critique i Frankrike. Emily St. John Mandel är en kanadensisk romanförfattare. Vid 18 års ålder började hon studera modern dans vid The School of Toronto Dance Theatre och bodde en kort tid i Montreal innan hon flyttade till sitt nuvarande hem i New York.

August Strindberg

AUGUST STRINDBERG född 1849 i Stockholm och död 1912 i Stockholm var författare, dramatiker och bildkonstnär.

Han föddes som det tredje barnet av åtta i sin faders första äktenskap. Han var som barn lugn och tystlåten och växte upp i ett hem som präglades av disciplin, gudfruktighet och kultur. Strindberg hade ett dåligt förhållande till sin stränga far och efter moderns död försämrades det ytterligare.

Han påbörjade universitetsstudier på Uppsala universitet, men dålig ekonomi och vantrivsel fick honom att hoppa av. Han försökte sig sedan på att bli skådespelare och efter att ha blivit statist vid dramaten bestämde han sig för att återvända till Uppsala för fortsatta studier. Studietiden var problematisk på grund av Strindbergs upproriska sida, han bråkade med lärarna och hoppade av studierna utan att ta examen. Det var under studietiden som Strindberg påbörjade sitt författarskap. Strindberg slog igenom med Röda rummet (1879) och det gjorde honom till en ryktbar författare. Han var både produktiv som dramatiker och romanförfattare och några av hans kändaste pjäser är Fröken Julie (1888) och Fadren (1887).

Hjalmar Söderberg

HJALMAR SÖDERBERG född 1869 i Stockholm och död 1941 i Köpenhamn, var en svensk författare, skribent och översättare.

Han växte upp i ett välordnat hem på Östermalm i Stockholm och familjelivet var tillsynes stillsamt och tryggt. Flit och hederlighet var recept på framgång och lycka. De unga skolåren var en dyster och lång tid för Söderberg som fann riktig gemenskap hos vänner först när han började vid läroverket Norra Latin. Med brinnande läshunger och längtan efter en annan tillvaro utvecklades hans litterära bana. Med debutromanen Förvillelser (1895) blev han en omskriven litterär debutant och sex år senare slog han igenom med Martin Bircks ungdom (1901).

H. G. Wells

H. G. WELLS född 1866 i London och död 1946 i London, klassas idag som en av litteraturhistoriens första science fiction-författare.

Hans far var en mindre framgångsrik butiksägare och modern hushållerska. Wells blev av ekonomiska skäl tvungen att lämna skolan och blev lärling hos en textilhandlare. Trots detta lyckades han studera vidare och fick ett stipendium till Normal School of Science i London. Efter det arbetade han först som lärare, men övergick sedan till att skriva. Han var bland annat intresserad av sociala frågor, vetenskap och kvinnans frigörelse ‘

Flera av Wells böcker anses idag som klassiska i sin genre. En av de mest kända är Tidsmaskinen (1895), där han angriper sin tids klassamhälle och pekar på behovet av den mänskliga drivkraften för att åstadkomma förändring. Boken som har fått mest genomslag för eftervärlden och populärkulturen är den Världarnas krig (1938), en av de allra första romaner som handlar om att utomjordingar anfaller jorden.

Jules Verne

JULES VERNE född 1828 i Nantes, Frankrike, och död 1905 i Amiens, Frankrike, var en produktiv författare av populärlitteratur och ungdomsböcker.

Han påbörjade juridikstudier, men hoppade av trots faderns ursinne och började istället ägna sig mer åt litteratur. Det ekonomiska bidraget från hans far upphörde och han blev tvungen att börja försörja sig själv. Jules tog jobb som sekreterare vid en teater och förkovrade sig vid sidan om jobbet i geografi, naturhistoria, vetenskap och teknik.

Jules Vernes böcker omfattade huvudsakligen äventyrsromaner och science fiction. En världsomsegling under havet (1870) och Jorden runt på åttio dagar (1873) är exempel på två framstående verk.

Anton Tjechov

ANTON TJECHOV född 1860 vid sjön Azovska i södra Ryssland, död 1904 i Baden i kejsardömet Tyskland, var en rysk novellförfattare, dramatiker och läkare.

Han föddes in i fattigdom med en våldsam far och hans mor var psykiskt och fysiskt nedbruten. Tjechov utbildade sig till läkare, en utbildning han själv finansierade, och han arbetade som läkare under större delen av sin litterära karriär. Tjechov anses idag som världshistoriens största novellförfattare och hans novell Damen med hunden (1899) en av hans främsta. Ännu större var han på sin tid som dramatiker där verk som Tre systrar (1899) och Körsbärsträdgården (1904) är framstående.

Leo Tolstoj

LEO TOLSTOJ född 1828 i kejsardömet Ryssland, död 1910 i kejsardömet Ryssland var en ryskt författare.

Han föddes in familjen Tolstoj som var välkänd och tillhörde den gamla ryska adeln. Hans mor dog redan då han var ett och ett halvt år gammal. När han var nio år flyttade familjen till Moskva och inom kort dog både hans far och farmor i tätt följd. Han studerade juridik och orientaliska språk, men avbröt studierna och återvände till godset. Istället började han spendera mycket tid i Moskva och Sankt Petersburg och drog på sig stora spelskulder. Han anslöt sig till den ryska kejserliga armén, vid denna tid började han också skriva. Bland hans främsta verk finns romaner som Krig och Fred (1865-1867) och Anna Karenina (1875-77).

Fjodor Dostojevskij

FJODOR DOSTOJEVSKIJ född 1821 i Moskva, död 1881 i Sankt Petersburg, var en rysk författare.

Hans far var läkare och sägs ha varit mycket sträng, något som satte djupa spår i honom. Efter examen som fortifikationsofficer vid 24 års ålder slog han ett år senare igenom med Arma människor (1846).

Fjodor Dostojevskij var verksam i den socialistiska rörelsen och blev arresterad 1849 för att ha deltagit i en studiecirkel med Petrasjevskijgruppen. Samtliga fördes till Vinterpalatset och fick sitta åtta månader som arresterade innan de fördes till avrättningsplatsen. De blev dock benådade och skickades istället på straffarbete i Sibirien. Dostojevskij tillbringade fyra år i fångläger och de följande sexåren i förvisning. Åren i Sibirien ska ha varit ett viktigt underlag för hans framtida författande. Några av hans mest kända verk är Brott och straff (1866), Spelaren (1867), Idioten (1869), Onda andar (1872) och Bröderna Karamazov (1880).

Voltaire

VOLTAIRE (född François-Marie Arouet) född 1694 i Paris, och död 1778 i Paris, var en fransk författare och filosof under upplysningstiden.

Han sågs av sin samtid som en av världslitteraturens främsta polemiker och hängav sig till kampen mot religiös intolerans , mot politiskt förtryck, och mot okunnighet och fördomar på alla områden. Voltaire växte upp i ett mycket bildat hem och efter sina studier som han avslutade vid 16 års ålder hängav sig han åt författande och blev en stor förkämpe för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Orättvisa domar, maktmissbruk och lidande upprörde honom mycket och särskilt hårt angrep han den katolska kyrkan och dess maktövergrepp. Voltaires samtid kände honom som dramatiker, men för eftervärlden är han mest känd för sin prosa, och då i synnerhet Candide (1759).

Lewis Carroll

LEWIS CARROLL född 1832 i Daresbury, England och död 1898 i Guildford, England, var romanförfattare, poet och matematiker.

Han föddes som tredje sonen av en barnaskara som skulle komma att inrymma elva barn. Han kom att ta avstånd från sin far och kyrkan, där hans far hade högkonservativa åsikter och deltog i de strider som vid den tiden delade anglikanska kyrkan. Istället blev han – utöver författare – matematiker och skrev flera böcker i ämnet, samt intresserade han sig för fotografi. Lewis Carroll är framförallt känd för Alice i Underlandet (1856) som han tillägnade sin väns dotter Alice Liddell.

Nicolaj Gogol

NICOLAJ GOGOL född 1809 i Kejsardömet Ryssland, död 1852 i Moskva var en dramatiker, poet och roman- och novellförfattare.

Han hade polsk-ukrainska rötter och var tvåspråkig, men skrev på ryska i enlighet med sin tid. Gogol är känd för sina ukrainska berättelser, den nationalromantiska romanen Taras Bulba (1835), Petersburgsnovellerna där hans kända noveller Kappan och Näsan finns och romanen Döda själar (1895).

D. H. Lawrence

D. H. LAWRENCE född 1885 i England och död 1930 i Frankrike, var författare och poet.

Han försörjde sig som folkskollärare innan han lyckades med sin litterära bana. Han gifte sig 1914 med sin före detta lärares fru – som då hade tre barn – efter att de tillsammans rymt till Tyskland. Under första världskriget arresterades Lawrence och hans tyska hustru i England, misstänkta för spionage.

Hans författarskap påverkades starkt av sin samtids urbanisering och industrialisering och han ger uttryck för en primitivistisk livsfilosofi. Han kritiserar överklassens intellektualism, karriärmedvetenhet och civilisation, och den mänskliga naturen ser han som fri, särskilt sexualiteten. I romanerna skildrar han bland annat kvinnlig frigörelse i motsättning till de av samhället skapade rollerna.

Victoria Benedictsson

VICTORIA BENEDICTSSON född 1850 i byn Domme i Skåne och avled 1988 i Köpenhamn genom självmord, var en svensk författare och dramatiker.

Benedictsson var tidigt bestämd med att hon ville ägna sig åt konststudier och tog tjänst som guvernant för att finansiera studierna. Hennes far hade först godkänt hennes önskan men ändrade sig senare och sa nej.

För att komma från sina föräldrars inflytande gifte hon sig med postmästaren i Hörby, fick två barn varav ena dog i späd ålder. Victoria Benedictsson insjuknade i en bensjukdom 1882 och under sjukdomsperioden utvecklade hon sitt författarskap. Hon debuterade med novellsamlingen Från Skåne och följande år kom romanen Pengar ut där Benedictsson vände sig mot att unga kvinnor tvingades in i äktenskapet, sexuellt ovetandes och genom felaktig uppfostran fyllda av romantiska föreställningar.

Karin Boye

KARIN BOYE föddes 1900 i Göteborg och avled 1941 i närheten av Alingsås genom att begå självmord.

Hon studerade i både Uppsala och Stockholm. Vid Stockholms högskola tog hon sin fil. mag. 1928 och blev framförallt känd för sin poesi. Hon skrev också ett flertal romaner, noveller och artiklar. Bland romanerna utmärker sig Kallocain som ett av hennes främsta verk.

Hon arbetade som lärarinna i Motala 1929 och vid Viggbyholmskolan 1936-38. Karin Boye var även medlem i redaktionen för tidskriften Spektrum 1931-32 och var även medarbetare i tidningen Arbetet 1932-33. Hon valdes in i Samfundet De Nio 1931.

Selma Lagerlöf

SELMA LAGERLÖF född 1858 på Mårbacka i Värmland och död 1940 på Mårbacka, var författare.

Lagerlöfs författarskap är omfångsrikt och inleds med debuten Gösta Berlings saga [1891] för att följas av tex. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige [1901-1902] och Kejsaren av portugallien [1914]. 1909 fick hon Nobelpriset i litteratur och 1914 valdes hon som första kvinna in i Svenska Akademien. I texterna förs ofta ett nytt kärleksbudskap fram, och gick i linje med den tids kvinnorörelse, karaktärerna i berättelserna ställs dessutom ofta inför att lösa moraliska dilemman.

Robert Luis Stevenson

ROBERT LUIS STEVENSON född 1850 i Edinburgh, Skottland, död 1894 i Vailima, Upolu, Samoa, var en brittisk (skotsk) romanförfattare, poet och reseskildrare.

Resenär och författare blev han efter en brokig karriär som student i ingenjörsvetenskap och juridik, en yrkesbana han inte var särskilt intresserad av. Stevenson hade tidigt i livet utvecklat en önskan att skriva och han hade inget intresse för sin familjs ingenjörsföretag.

Hans resor och globala kringflackande lånade ut sig väl till den typ av romaner han skulle bli känd för, i synnerhet hans tidigare litterära verk. Han blev en litterär kändis under sitt liv med verk som Skattkammarön (1883), Kidnappad (1886) och Dr Jekyll och Mr Hyde (1886).

Bram Stoker

BRAM STOKER född 1847 i Dublin Irland, och död 1912 i London, Storbritannien, var en romanförfattare framförallt känd för sin skräckroman Dracula (1897).

En svår sjukdom under barndomen gav honom tid till reflektion, vilket han senare menade på hade varit gynnsamt för hans utveckling till att bli författare. Mellan åren 1864-70 studerade han matematik vid universitetet i Dublin, men han var också intresserad av historia och filosofi och var medlem av olika sällskap.

Bram Stoker skrev senare artiklar för the Dublin mail och blev anställd som direktör för Lyceum Theatre där han lärde känna flera betydelsefulla författare. Han fick också möjlighet att se världen genom teaterns turnéer.

Oscar Wilde

OSCAR WILDE född 1854 i Dublin, Irland, och död 1900 i Frankrike, var en författare, dramatiker och samhällssatiriker.

Efter att ha studerat vid Oxford kom Oscar Wilde till London där han snabbt blev en färgstark figur i de estetiska cirklarna som propagerade konst för konstens skull. Han vistades ibland även i Paris där han umgicks i de litterära kretsarna. Oscar Wilde var bisexuell och för sin läggning blev han arresterad och fängslad. Efter två år i fängelse var hans hälsa på botten, han dog i exil i Frankrike år 1900.

Oscar Wilde var en profilerad författare och publicerade en mängd stora verk, dikter, essäer och noveller, som Spöket på Canterville (1887) och Näktergalen och rosen (1888). Allra mest känd är han för romanen Dorian Grays porträtt (1890)